Från de tuffaste vågorna på internationella vatten, tillbaka till barndomens Östersjön. Sveriges främsta och enda professionella surfare har hittat hem. Vi träffar Freddie Meadows som berättar om sin kärlek till Östersjön.
Somrarna tillbringade Freddie Meadows i Åhus, i södra Sverige. En dag, i 12-årsåldern, paddlade han ut på en surfbräda och tog sina första vågor. Sedan dess har det blivit många fler. Han tänkte inte på mycket annat än vågorna när han satt i skolbänken, så redan direkt efter högstadiet gav han sig av.
–Jag frågade mig var jag kunde surfa dagligen för att träna och bli bättre. Det blev i södra Portugal där jag hittade en coach som jobbade med elitsurfarna. Jag surfade varje dag, fick träna dubbelt så mycket som alla andra för att komma ikapp.
År av hårt tävlande
Allt det idoga arbete som Freddie Meadows la ner bar frukt. Han kvalade in till den internationella touren och började resa till världens alla hörn. När en tävling gått bra kunde han bo på femstjärnigt hotell, när det gått sämre blev det en natt i hyrbilen. Sedan började drömmen ta ny form. Bara någon vecka kvar till att han skulle tävla VM i Portugal, hoppade han av.
– Jag har alltid älskat att tävla men kände en allt större längtan efter att leva i samband med naturen. Över en natt packade jag väskorna och visste att det var tillbaka till Åhus och Östersjön jag ville. Det kändes mycket större och viktigare än poäng och prestation.
Tillbaka till Sverige
Väl på plats i Sverige flyttade Freddie Meadows, då 25 år gammal, in i familjens svartmålade hus vid havet, ett stenkast från vågorna där allting började. Därifrån har han nu under tio år närt sin dröm om att utforska Östersjön, följa årstiderna under ett helt år. Och att hitta Sveriges bästa våg.
– I Sverige kan man inte surfa varje dag, det har lärt mig att ha tålamod. Mitt syfte är större än mina surfbehov, samtidigt känns det som om jag precis har börjat mitt surfliv, säger Freddie Meadows.
En surfares vardag
Det är långt ifrån ett vanligt 9 till 5-jobb Freddie Meadows har. I veckor kan han köra utmed kusten, följa vindarna och leta efter rätt vikar. Han berättar om hur en dag ser ut, när allt ser ut att klaffa.
– Efter en god natts sömn i en stuga eller bilen vaknar jag, förhoppningsvis har väderprognosen inte ändrat sig. I torr och varm våtdräkt med brädan under armen går jag genom skogen, upp till en timmes promenad i jobbig terräng. Allt är förhöjt, de friska dofterna, vindpustar och fåglarna. När jag kommer fram, ofta på en höjd och blickar ut över havet, känner jag mig mer levande än någonsin.
Freddie Meadows fortsätter att berätta, hur han känner med handen hur kallt det är i vattnet. Den här decembermorgonen känns det som knivar, men det bräckta Östersjön gör vattnet ändå sammetslent. Han paddlar ut, ca 50–60 meter mot vågen. Och där! Fullt fokus, så mycket kraft som bara naturen kan skapa.
Vill inspirera till ökat engagemang
Det är genom att vara en röst för Östersjön som Freddie Meadows största drivkraft ligger. Att inspirera oss andra att bry oss om detta hav som enligt honom är en helig, unik vattenmassa av glaciärvatten. Samtidigt är det ett hav som inte mår bra – hur tänker han kring det?
– Östersjön är ett levande hav med karaktär och en så viktig del av våra liv. Samtidigt blöder det. Och det är klart att jag inte kan må 100-procentigt bra när naturen inte mår bra, det är något som alltid skuggar min upplevelse av en surfsession.
Freddie Meadows är engagerad i och har ett samarbete med Östersjöfonden och Greenpeace. Hans önskan är att vi alla kunde hjälpas åt mer för att sätta tryck på politiker gällande industrifisket och föroreningar i Östersjön. Freddie Meadows tips är att handla mer omsorgsfullt, hjälpa till att plocka skräp på stränderna men också att vi engagerar oss i grupper för att skapa en större rörelse i landet. För Östersjöns bästa.