Home » Rädda Östersjön » Minska matsvinnet och mätta fler hungriga munnar
Rädda Östersjön

Minska matsvinnet och mätta fler hungriga munnar

Ronni Kahn kämpar för att minska matsvinnet
Ronni Kahn kämpar för att minska matsvinnet
Ronni Kahn, CEO på OzHarvest. Foto: Fiona Nearn (OzHarvest)

Över hela världen finns hungriga människor som fortfarande är utan mat, medan en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs. För 15 år sedan började Ronni Kahn sin resa mot att stoppa matsvinnet och ge mat till dem i behov.

– Att så många svälter och att så mycket som en tredjedel av all mat slängs måste förändras eftersom det bokstavligen kostar oss planeten jorden vi lever på. Matsvinnet förbrukar en stor del av resurser som exempelvis vatten, landytor, energi, arbetskraft och pengar, säger Ronni Kahn, vd och grundare av OzHarvest, Australiens ledande företag inom ”maträddning”.

Verksamhetens drivkraft och syfte är att föda sitt land.

– Vi arbetar hårt med att bygga en hållbar matkultur där mat inte slängs och där alla kan få tillgång till färsk, näringsrik och prisvärd mat.

Allt började med en dröm

I oktober 2004 körde Ronni Kahn en van till ett läger för hemlösa och levererade överbliven mat från ett av sina event.

– På den tiden var jag faktiskt en del av problemet. Jag hade ett litet kontor i Alexandria, ingen personal, några briljanta volontärer och en stor dröm. Utan någon egentlig plan lyckades jag ordna investeringskapital, ett kontor och två skåpbilar.    

Från detta föddes OzHarvest. 15 år senare är det en nationell organisation som är verksam i nio städer med 55 skåpbilar, 190 anställda och 2000 volontärer.

OzHarvest är hängivna åt det nationella målet att halvera matsvinnet till 2030, vilket kräver förändringar på alla nivåer i samhället; regering, företag, producenter, bönder, mataffärer, restauranger och hushåll. Det är ett stort jobb och alla behöver bidra med sin del.

Minska matsvinnet med OzHarvest
Foto: Fiona Nearn (OzHarvest)

Stort nätverk av donatorer

Varje vecka räddar man över 180 ton mat från ett nätverk som består av 3700 matdonatorer i hela Australien. OzHarvest var den första maträddningsorganisationen i Australien som samlar in förgänglig överbliven mat och levererar det samma dag.

– Vi stöttar nu över 1300 välgörenhetsorganisationer med leveranser av färsk näringsrik mat. Mer än 36 000 ton av bra mat har sparats från att bli landutfyllnad och istället levererats till över 100 miljoner människor i nöd.

Utbildning är det viktigaste

Medan maträddning fyller hungriga magar berättar Ronni Kahn att utbildning kommer att förändra liv. År 2015 introducerade OzHarvest sitt första utbildningsprogram; NEST and Nourish – för att förbättra livskunskaperna för sårbara människor, öka kopplingen till samhället, förbättra hälsa och näring och främja en hållbar livsstil. Förra året introducerade man också två nya program; FEAST – en läroplan för grundskolebarn samt Fight Food Waste – för att inspirera beteendeförändring bland världens medborgare att förhindra matsvinn i hemmet.

– Konsumentutbildning är en av de viktigaste lösningarna för att stoppa matsvinnet. Ska vi halvera matsvinnet till 2030 så behöver man vidta åtgärder nu och det kan starta i hemmet redan idag.

Minska matsvinnet för klimatet och för människorna. Foto: Fiona Nearn (OzHarvest)

Att minska matsvinnet kräver innovation

Ronni Kahn förklarar vidare att för att säkra en framtid för mat och planeten behöver vi omfamna den cirkulära ekonomins principer. Det kräver ett matsystem där alla har tillgång till hälsosam och näringsrik mat och där det finn processer och infrastruktur på plats för att minimera svinn och föroreningar.

– Vårt arbete handlar om konstant innovation. Jag var så stolt när vi öppnade Australiens första mataffär med gratis mat. Affären baseras på en ”ta vad du behöver, ge om du kan” filosofi. Som ledande inom det här området vill jag göra det som krävs för att lösa problemet och jag letar konstant efter nya lösningar för att göra skillnad och påverka, avslutar Ronni Kahn.

Nästa artikel