Home » Rädda Östersjön » Eldsjälar rensar Östersjön från skräp och gamla fiskeredskap
Sponsrad

Östersjön är full av däck, elektronik, batterier och annat skräp. Borttappade fiskenät, så kallade spöknät, fångar fiskar, sälar och andra djur som går en plågsam död till mötes. GUE Sweden bedriver två projekt som ska göra Östersjön till en renare plats: Rena Botten, där dykare plockar upp skräp från havets botten samt Operation Spöknät, som kartlägger och bärgar förlorade fiskeredskap.

När man går ut med hunden eller leker med barnen ser man allt skräp i naturen. När man sitter på klippan och tittar ut mot solnedgången ser havet glittrande och rent ut. Vi som dyker upptäcker dock snart att det finns lika mycket skräp under ytan som uppe på land. För oss är det därför lika naturligt att städa i havet som på land, säger Per Normark, ordförande i Global Underwater Explorers (GUE) Sweden.

Per Normark

Ordförande, GUE Sweden

Foto: Bo Weiland

Under fyra års tid har Rena Botten genomfört cirka 50 dyk och plockat upp över 100 ton farligt skräp från havsbotten.

– Operation Spöknät är ett mer komplext projekt där vi söker efter förlorade fiskeredskap på platser som fiskare eller dykare har indikerat. Inför 2022 laddar vi nu upp för att kunna fortsätta kartlägga spöknät och bärga dem, säger Per Normark.

Vi måste sluta tillföra skräp i Östersjön

Den viktigaste åtgärden för att minska mängden skräp i Östersjön är att vi slutar tillföra mer skräp. GUE är en ideell organisation som drivs av eldsjälar som visar att det är möjligt att göra skillnad. För personer som är sugna på att hjälpa till både under ytan och på land och aktivt vill göra något för naturen, organiserar GUE Sweden städningar och det går förstås även att bidra ekonomiskt till verksamheten.

– Även om många engagerar sig i frågan om att rensa Östersjön från skräp så räcker det inte enbart med frivilliga resurser. För att få till en långsiktig lösning på problemet behöver myndigheterna agera och göra långsiktiga investeringar. Det räcker inte att vara medveten om problemet, säger Per Normark.

Nästa artikel