Home » Rädda Östersjön » Östersjöfonden väcker ungas engagemang för Östersjön
Sponsrad

Östersjöns framtid angår oss alla, framför allt våra barn och unga. I januari 2023 lanserar därför Ålandsbaserade Östersjöfonden med hjälp av populära Bröderna Norberg ett utbildningsmaterial som ska väcka barns nyfikenhet och engagemang för Östersjön.

I ljuset av den rådande omvärldsutvecklingen upplever vi det som viktigare än någonsin att öka barn och ungas kunskap om och engagemang för Östersjöns framtid. 

– Med humor och lättillgängliga fakta vill vi väcka barnens nyfikenhet. Vi vill få dem att vilja att lära sig nya spännande saker som de kan berätta vidare till vänner och vuxna utanför skolan, säger Thomas Saurén, vd på Östersjöfonden, en av världens äldsta vattenstiftelser som grundades redan 1989 av entreprenören Anders Wiklöf. Sedan dess har fonden årligen delat ut utmärkelser till personer eller organisationer som aktivt bidrar till att förbättra Östersjöns framtid.

Thomas Saurén

Vd, Östersjöfonden

Foto: Jonas Edsvik

Bröderna Norberg lär barnen om Östersjön

låg-mellanstadiet och kan antingen användas som fristående inslag i undervisningen eller betraktas som ett sammanhängande studiematerial. I sitt arbete med att nå ut med det viktiga budskapet om Östersjön har Östersjöfonden tagit hjälp av bröderna och YouTubestjärnorna Daniel och Emil Norberg.

YouTubestjärnorna Daniel och Emil Norberg
hjälper Östersjöfonden att nå ut till en ung målgrupp

På ett humoristiskt och lättillgängligt sätt lär sig eleverna om alltifrån blåmusslor till bottenfärger och hur man påverkar Östersjöns vattenkvalitet genom att kissa i havet. Östersjöns Unga Hjältar är ett helt kostnadsfritt material som från januari 2023 kommer att finnas tillgängligt för skolor och allmänhet via Östersjöfondens hemsida, YouTube, TikTok och flera studieplattformar för grundskolan.

Tävla om en inspirerande klassresa

Som en del av Östersjöns Unga Hjältar arrangeras även en tävling för skolklasser i årskurs fyra till sex i Sverige, Åland och svensktalande Finland. Genom att se ett antal av filmerna med bröderna Norberg ska klassen tillsammans samla ledtrådar och lösa en rebus. Bland de rätta svaren dras vinnande klasser från Sverige och Finland som får åka till Åland för att lära sig mer om Östersjön. De vinnande klasserna från Åland får i stället åka till Stockholm för att besöka Baltic Sea Science Center på Skansen.

– Vi vill nå ut brett till så många barn som möjligt i Sverige och Finland, även till de som inte växer upp i kustnära områden och kanske inte heller har någon naturlig relation till Östersjön. Så har man tips eller tankar på hur vi ska nå ut med de här filmerna till varenda låg- och mellanstadieelev får man gärna maila mig och vill man ta del av filmerna när de publiceras i januari går det bra att maila mig redan nu så ser jag till att ni får veta när filmerna finns på plats, säger Thomas Saurén.

Om Östersjöfonden

Östersjöfonden delar årligen ut fyra priser till individer och organisationer som påverkat Östersjön i positiv riktning: Östersjöfondens huvudpris, Ålandspriset, Årets Ungdomspristagare samt Lasse Wiklöf priset. Nomineringsperioden inför 2023 års prisutdelningar har inletts och allmänheten är välkommen att nominera sina bidrag via Östersjöfondens hemsida.

För mer information kontakta: [email protected]
Eller besök: ostersjofonden.org/

Nästa artikel