Home » Miljö » Appen som samlar eko och reko i fickan
Miljö

Appen som samlar eko och reko i fickan

Den tredje november släpptes en ny version av Ekoappen – en app för medvetna konsumenter. Förutom ny logotyp, layout och hemsida, fick appen en ny viktig sökfunktion som gör det enklare för köpsugna att hitta det de söker.

Skaparen Ninnie Sjöstens förhoppning är att appen ska bidra till en mer hållbar konsumtion. Att shoppa hållbart är kanske inte alltid enkelt, särskilt inte om man inte vet var man hittar miljösjyssta företag utan att behöva googla varje gång. De allra flesta vill troligen vara mer medvetna som konsumenter, men går på gammal vana när det är dags att köpa kläder, ta en fika eller leta hotell.

– Jag vill bidra till en grönare värld genom att göra det enklare för andra att finna ekoföretag, säger Ninnie.

En ekoentreprenör med många idéer

Miljömedvetenhet och hälsa har varit ett intresse för Ninnie Sjösten under många år. Hon funderar hela tiden på vad man kan göra för att minska människors miljöpåverkan och samtidigt göra det lättare att konsumera hållbart.

En app som ska underlätta för medvetna konsumenter att hitta gröna företag.

För några år sedan skapade hon återkommande ECOday, för att lyfta fram den ekologiska handeln. Under samma dag arrangerade Ninnie en ekomarknad i sin hemstad Ronneby i Blekinge. Tack vare ekomarknaden upptäckte hon en mängd nya ekoföretag i sin närhet som hon inte hade känt till tidigare och idén om Ekoappen föddes. Hon letade då upp en lokal webbyrå och berättade om sina tankar. På bara några månader hade de tillsammans tagit fram en app som skulle underlätta för medvetna konsumenter att hitta gröna företag.

Bättre sökfunktion

Målet med Ekoappen är att företag som är eko och reko ska vara lätta att finna. Med bara ett par klick hittar man bland annat ekobutiker, frisörer, hotell, caféer och tjänsteföretag, men även webshoppar och grossister.

Alla företag i Ekoappen är antingen ekologiska, miljösmarta eller rättvisa och granskas noga av Ninnie innan de godkänns.

Sökfunktionen i appen underlättar speciellt om man använder bredare sökord. Till exempel kan man söka på damkläder, barnartiklar eller kroppsvård. Ett populärt sökord är handtillverkat, då man får upp svenskproducerade handgjorda produkter som tvål eller hudvård. 

Inte helt färdig

Appen har varit igång som bisyssla under några år. Ninnie har hunnit studera, driva ekobutik och varit föräldraledig samtidigt som hon har underhållit appen. Därför är den inte helt full med ekoföretag ännu, men nu står dock appen inför stora satsningar där den ska fyllas på med gröna företag på heltid.

Ninnie blev tidigare i höstas antagen till ett inkubatorprogram, Blekinge Business Incubator, för start up-företag. Där får hon med hjälp av affärscoacher möjlighet att testa och förbättra appen för att den ska kunna nå sin fulla potential.  

– Det är så roligt att få jobba med det jag brinner för, även om jag ännu inte kan ta ut en riktig lön.

Ninnie väljer att hela tiden återinvestera i appen för att den ska kunna bli så bra som hon har tänkt. Det går alltid att utveckla och förbättra, nya tankar dyker hela tiden upp om hur man ska kunna optimera användarvänligheten, berättar hon.

Hon var fast besluten om att det var en bra satsning.

Många tyckte att det var galet att ta ett lån på 75 000 kr som ensamstående mamma och student, när appen skulle tas fram för tre år sedan. Men Ninnie var fast besluten om att det var en bra satsning som en vacker dag skulle ge resultat, både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Nu känner hon att hon äntligen är väldigt nära sitt mål, även om det är en bit kvar till hon känner sig nöjd.       

Viktigt att vara en förebild

Själv har Ninnie levt så ekologiskt hon har kunnat under de senaste åtta åren. Hon berättar att hon valde att köpa mindre mängd mat med omsorg, istället för att bunkra upp billig skräpmat som var dålig för både hälsan och miljön. Det började med naturlig mat under hennes första graviditet och övergick mer och mer till ekologiskt på alla plan. Badrumsskåpet bytte innehåll, städprodukterna ändrade utformning och maten på tallriken blev mer och mer vegetarisk. Idag äter hon nästintill vegansk kost. Både hälsan, djuren och miljön påverkas positivt av livsstilsbytet, menar hon. Det finns dock alltid områden att jobba hårdare på.

– Att leva som jag lär är viktigt för mig, så självklart är min vardag så ekologisk och miljövänlig som möjligt. Ingen är dock perfekt och ingen kan göra allt, men alla kan göra något, avslutar Ninnie.

Nästa artikel