Home » Rädda Östersjön » Inte kastar vi väl skräp överbord idag?
Plast i havet

Inte kastar vi väl skräp överbord idag?

Skräp plast
Skräp plast
Foto: Unsplash
avatar

Johanna Ragnartz

Vd Håll Sverige Rent

Foto: Håll Sverige Rent

Plast och skräpet som fyller våra hav – det är ett ganska välkänt faktum idag. Nyhetsartiklar om miljökatastrofen är vanliga, och på sociala medier delas filmer och bilder på djur som fastnat i skräp, på skräpiga stränder och vågor fyllda med skräp.

Vi drabbas visst

Men det är ju där borta, kanske du tänker. Det är ju i andra världsdelar, där folk kastar plast hur som helst och där det inte finns någon fungerande sophantering. Det är delvis sant, mycket av skräpet i havet hamnar därborta via stora floder i andra världsdelar långt där borta.

Tyvärr är det bara en del av sanningen. Skräpet finns här också. Våra strandmätningar visar att det finns skräp även i Östersjön. Förmodligen väldigt mycket skräp.

60-talets Sjövett: En skräck

På sextiotalet var det nästan kutym att kasta skräp i havet, vi betraktade havet som en oändlig soptipp. Det visar inte minst en instruktionsfilm som Sveriges Television producerade då. Filmen Sjövett visar ett skräckscenario i några klipp; från den vackra svenska skärgården i Östersjön med klippor, hav och gamla träbåtar. Scenariot består av en liten vik med fylld med skräp, och speakern säger på tidstypiskt vis att ”om vi inte allvarligt gör något åt nedskräpningen kommer vår vackra skärgård om tio eller tjugo år att se ut så här”. Och sedan kommer det goda rådet; lägg allt ditt skräp i en kartong, lägg i några tunga stenar, gör hål i kartongen och kasta den överbord.

Det är ett föråldrat, absurt råd; ingen skulle väl göra så idag? Ändå fylls våra hav på med mängder med skräp, hela tiden. Då, på 60-talet, var det mycket papper, idag är det mycket plast. Plasten försvinner inte. Den stannar där, ute i vår vackra skärgård, ute i våra vackra hav. Och ingen städar haven.

Plast och skräp från land

Men hur hamnar skräpet i havet? Det mesta skräpet som hamnar i havet kommer från land, hela 80 procent kommer från landbaserade källor som floder och avlopp. Det är alltså inte enbart sjöfarten som är skyldig, utan det är skräp som hamnat på landbacken som sedan på olika sätt hamnar i våra hav. Och det mesta skräpet är konsumentrelaterat, som förpackningar av olika slag.

Skräp skadar och till och med dödar djur.

Det finns många negativa konsekvenser av nedskräpning, inte bara miljömässigt utan också socialt och ekonomiskt. Skräp skadar och till och med dödar djur. Vår upplevelse av naturen blir lidande och intäkter för turismnäring och fastighetsägare minskar med skräpiga stränder. Dessutom kostar det stora summor att städa stränderna.

Låt bli att skräpa ner!

Om vi alla tänker en extra gång innan den där lilla plastbiten hamnar på stranden, i skogen eller till och med rakt ned i havet så kan mycket av skräpet stoppas. Det är egentligen världens enklaste problem att lösa – det är bara att låta bli att skräpa ner. Och varför inte börja påverka andra på en gång och bli en Kusträddare – häng med oss och plocka plast och skräp på en strand nära dig i vår.

Nästa artikel