Home » Rädda Östersjön » Viktigt att välja rätt i fiskdisken
Sponsrad

Det är svårt att välja rätt i fiskdisken. Inte minst när det gäller fisk från Östersjön, som genom ett undantag kan innehålla betydligt mer gift än annan fisk.

Det är en riktig djungel att hålla reda på allt, säger Emil Wasteson på Hooked Foods, som gör växtbaserade alternativ till våra matfiskar.
Samtidigt råder ett undantag i Sverige som innebär att det är tillåtet att sälja Östersjöfisk med betydligt högre gifthalter än vad EU generellt tillåter. Som konsument är det därför viktigt att göra medvetna val när man köper fisk i butiken.

Emil Wasteson

Emil Wasteson

Co-founder
Hooked Foods

Feta fiskar särskilt utsatta


Feta fisksorter som lax, öring och strömming är särskilt utsatta för gifter eftersom de lagrar PCB och dioxiner i sitt fett. Livsmedelsverket rekommenderar därför barn och ungdomar, samt ammande kvinnor och kvinnor som är gravida eller överväger att någon gång bli det, att inte konsumera den typen av Östersjöfisk mer än max ett par gånger om året.

– Som konsument är det viktigt att känna till att mycket av den Östersjöfisk som säljs innehåller gifthalter som överskrider EU:s rekommendationer. Forskning visar att PCB och dioxiner kan lagras i kroppen under lång tid. De kan bland annat påverka fertiliteten, immunförsvaret och risken att utveckla cancer. För gemene konsument är det är riktig djungel om man börjar sätta sig in i frågan, säger Emil Wasteson.

Fler växtbaserade alternativ till fisk

Det fiskeriundantag som regeringen beslutat om och som gör det möjligt att fiska och sälja Östersjöfisk i obegränsad omfattning förlängdes 2012, gäller på obestämd tid och har främst tillkommit för att gynna fiskerinäringen. Som ett resultat av detta undantag är det förbjudet för Sverige att exportera denna fisk till övriga länder. Livsmedelsverket har motsatt sig undantaget med hänvisning till svensk folkhälsa, utan att få gehör.
–Mitt råd till konsumenter är att vara uppmärksamma när de väljer fisk i butiken. Sträva efter att välja hållbart fiskade sorter med ett lågt giftinnehåll. Man bör även fråga sig själv om det alls är värt att fortsätta äta fisk från Östersjön då de generellt innehåller höga halter av PCB och dioxiner, säger Emil Wasteson.

Om Hooked Foods

Hooked Foods är ett svenskt FoodTech bolag som grundades 2019 som utvecklar, säljer och marknadsför växtbaserade alternativ till fisk och skaldjur.

Nästa artikel