Home » Rädda Östersjön » Med den svenska innovationen Liplid gynnar du miljön – och får samtidigt en bättre kaffeupplevelse
Sponsrad

Frågan om plastens vara eller icke vara är ständigt förekommande, och efter EU-direktiven om förbud på plastartiklar letar många efter välfungerande substitut. En ny innovation för att lösa problemet har tagits fram av UniCup Scandinavia: det biobaserade locket Liplid vars fördelar är många – både för miljö och individ.

Med Liplid får vi ett 100 procent återvinningsbart lock som gör kaffedrickandet till en mer behaglig historia. Likväl är det bionedbrytbart och kan komposteras, säger Håkan Löfholm, grundare på UniCup.

Att köpa en kaffe att ta med sig på språng är något som hör till mångas vardag. Trots detta är det långt ifrån smärtfritt – och problemet grundar sig främst i de plastlocken som används. Det berättar de båda grundarna av UniCup, Håkan Löfholm och Lars Bendix.

Exempelvis är det mer regel än undantag att man bränner sig på det skållheta kaffet eftersom de traditionella plastlocken stänger in värmen, och det inte går att effektivt kyla ned det.

Håkan Löfholm.

Lars Bendix fyller i:

– Att få locket på plats ordentligt och vara säker på att det sitter som det ska tenderar ofta att vara klurigt, och inte sällan kan det läcka en hel del när man är ute och går. Med de utmaningarna i åtanke satt jag och Håkan, självklart över en kopp kaffe, och skissade på en ny lösning. Visionen var att öka bekvämligheten för individen – och framförallt gynna miljön.

Ett miljövänligt val

Resultatet blev det biobaserade locket Liplid, framtaget av nyfibrer från gran och tall, som bättre passar in på konsumenternas önskemål. Skillnaden jämte de mer förekommande locken är att det sätts i bägaren – istället för på. På så vis ser man att locket sitter stabilt och behöver således inte tänka mer på det, förklarar Håkan Löfholm.

– I slutändan är den viktiga biten den kring plasten. Med vårt material uppfyller vi alla EUs krav; återvinnings-, nedbrytnings- och komposteringsbart. När man är färdig med sin kaffe slänger man locket varpå det görs nya fiberbaserade produkter av det. Skulle man slänga det i naturen bryts det ned, och detsamma gäller haven. På så vis är ingen skada skedd på naturen. 

Den nya innovationen kommer helt rätt i tiden. Varje år produceras över 300 miljarder plastlock globalt och många av dessa hamnar i både hav och natur. Dessutom fattades det i början på november ett beslut från Regeringen om att förbjuda ett flertal produkter gjorda på engångsplast.

– Vi vet att Liplid kommer kunna konkurrera kraftigt med marknadens alternativ. Dessutom kräver locket 25 procent mindre material vid produktionen, säger Lars Bendix.

Framtidens nya lock

För UniCup ser framtiden minst sagt ljus ut, berättar de båda. Locken har fått stor internationell uppmärksamhet i bland annat Danmark, Nederländerna, Tyskland och hela vägen till USA – och många har redan visat ett stort intresse. 

Dessutom är en stor svensk kedja på väg in för att börja nyttja de nya miljövänliga locken.

– För vår del är det inga tveksamheter; nu är det bara att köra på. Fördelarna är så extremt många ur alla aspekter men locken har också det viktigaste: att det faktiskt är härligt att använda, säger Lars Bendix och avslutar:

– Med Liplid blir kaffet lika trevligt på språng, som den är när du sitter hemma vid matbordet.

Nästa artikel