Home » Miljö » Svensk vind för klimatomställningen
Vind 2019

Svensk vind för klimatomställningen

svensk vind
svensk vind
avatar

Charlotte Unger Larson

Vd Svensk Vindenergi

För tio år sedan tog den svenska vindkraftsutbyggnaden fart, pådriven av ett förstärkt elcertifikatsystemet och EU:s förnybarhetsmål. Branschorganisationen Svensk Vindenergi skapades och vår VIND-konferens slog deltagarrekord.

Ett decennium i förtid

Idag – 10 år senare – har teknikutvecklingen överträffat förväntningarna. Den svenska vindkraftsproduktionen har tiofaldigats. Produktionskostnaden har samtidigt halverats och Sveriges förnybarhetsmål uppnås nära ett decennium i förtid.

Samtidigt är vi mitt i en avgörande tid, och fristen är kort ur ett klimatperspektiv.

Nyttja svensk vind

På VIND 2019 den 23-24 oktober i Stockholm samlas nära 900 deltagare för att diskutera utvecklingen framåt. Ledare från bransch, akademi och politik samtalar om hur vi bäst utnyttjar den svenska vindresursen för såväl svensk konkurrenskraft som klimatomställning.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman inleder om energisystemets betydelse för svensk infrastruktur. Digitalisering kommer att spela en avgörande roll för det framtida flexibla och förnybara elsystemet – vilka åtgärder kan vi förvänta oss den kommande mandatperioden?

Det ärofyllda förnybarhetspriset

Generaldirektörerna för Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Havs- och Vattenmyndigheten, Naturvårdsverket samt Elsäkerhetsverket är på plats, liksom riksdagspartiernas alla energitalespersoner.

Första dagen avslutas med middag i Münchenbryggeriets vackra Mälarsal, med utsikt över Stockholms vatten och stadshus. Stora Förnybarhetspriset delas ut enligt tradition och vi väntar spänt på vem som i år tar hem den vackra statyetten i återvunnet glas, designad av Jonas Torstensson.

Rudolf Auer, Director of International Environmental Initiatives på Apple, tar emot Stora Förnybarhetspriset av Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi, under konferens VIND 2017.

Klimatomställningen är för alla

Som grande finale den 24 oktober får vi finbesök av Heidi Andersson – elvafaldig världsmästare i armbrytning som nu riktar in sitt entreprenörskap på klimatomställning. Inte minst på landsbygden där hon själv bor.

Heidi kommer inte bara inspirera oss från stora seminariescen, utan även lära oss grunderna i konkret handlingskraft genom att få testa på armbrytning i utställningshallen. Är ni redo att anta utmaningen?

Varmt välkommen med din anmälan, eller läs mer på www.vindkonferensen.se.

Hoppas att vi ses där!

Nästa artikel