Skip to main content
Home » Miljö » Lyft blicken för allt fantastiskt som finns i Sverige
Miljö

Lyft blicken för allt fantastiskt som finns i Sverige

Alltfler inser att man inte behöver åka utomlands för att uppleva en vacker natur och spännande kultur.

Turismen inom Sverige har ökat de senaste tjugo åren. Tidigare var det sol och bad som gällde för många. Men det har skett en förändring, nu är det alltfler som söker en upplevelse i Sverige.

– Det finns ett stort och växande intresse för ekoturism, inget pekar på att denna utveckling kommer att avstanna. Men det ena behöver inte utesluta det andra, har man tur med vädret kan man kombinera det med sol och bad, menar Per Jiborn på Ekoturismföreningen.

En kvalitetsmärkning

Ekoturism förädlar och utvecklar traditionell naturturism och gynnar den lokala ekonomin, men framförallt bidrar den till att ge hotad natur och ömtåliga kulturer ett ekonomiskt värde. Aktiviteterna är många, det kan vara hundspann, fiske, björnsafari, vargspårning, bo på lantgård, uppleva samisk kultur och allt däremellan.

– För att definiera ekoturism så har man tagit fram en kvalitetsmärkning som bygger på sex grundprinciper. Tanken är att kunden ska få en så bra upplevelse som möjligt, samtidigt som det ska vara bra för naturen.

  1. Respektera resmålets begränsningar, minsta möjliga slitage på natur och kultur. De företag som jobbar med ekoturism ska ha mycket goda kunskaper om den naturen de använder. Bra för både resenären och platsen de besöker.
  2. Gynna den lokala ekonomin. Gästens besök ska gynna den lokala ekonomin så mycket som möjligt genom boende, måltider, guider, aktiviteter och upplevelser. Gynnar även kunden som får uppleva något nytt.
  3. Miljöanpassa verksamheten. Krav på att företagen ska ha en miljöplan, jobba aktivt med miljöarbetet och miljöanpassa själva resan.
  4. Aktivt bidra till naturskydd och kulturvård.
  5. Guidekvalitet. Guiderna ska vara kunniga och pedagogiska.
  6. Trygghet och säkerhet. Jobba med sitt eget värdskap, reservplaner, kunskap inom första hjälpen, innehav av försäkringar och resegarantier.  

Upptäck Sverige

Pratar man klimatpåverkan så finns det en enkel tumregel – upptäck din närmsta miljö.

– Många svenskar drömmer om att gå Inkaleden eller vandra i Himalaya men glömmer bort vad Sverige har att erbjuda. Vi har Europas enda urbefolkning, den samiska kulturen. På andra ställen runtom i världen är det vad många drömmer om att få uppleva. Så upptäck den svenska naturen och kolla hur långt du kan ta dig med tåg och buss.  

Next article