Skip to main content
Home » Miljö » Hemligheterna bakom en hållbar livsstil
Miljö

Hemligheterna bakom en hållbar livsstil

Björn Ferry är vår olympiska mästare och Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna. Han skjuter både skarpt på måltavlor och i uttalanden. Målet är också inställt på 2025 – året då han och hans familj lever ett fossilfritt liv.

När Björn Ferry talar, lyssnar du. När han är tyst ger det dig tid till eftertanke. Det han har att säga är viktigt. Det är viktigt att vi allesammans, var och en för sig och alla tillsammans gör något reellt när det kommer till klimatfrågan. För vår framtid, inte bara ett år eller fem år framåt. Utan att vi faktiskt har visionen och möjligheten att se 30 år eller 50 år framåt i tiden. Och det är just omvandlingen av både handlingar och vanor som Björn slår ett slag för.

Klimatkontroll

Björn har själv tröttnat på allt tomt prat. Ledsnat på sitt eget förhalande av att faktiskt göra något. Han beslutade sig för att göra nya val. ”Jag vaknade sent. Jag och min fru Heidi Anderssons personliga klimatkontroll visade att om alla levde som oss med alla de resor vi gjort så skulle det behövas tre jordklot” säger Björn.

Det gällde nu eller aldrig

Klimatavtalet som tecknades i Paris 2015 skickade en tydlig signal till alla länder, städer och företag att skärpa sina klimatmål och snabba på omställningen till total fossilfrihet. Många var vi som räddes ännu en vetenskaplig varning, följt av ännu en politisk passivitet. Precis som i förberedelserna inför skidskytte-VM så såg Björn chansen att värna om planeten – det gällde nu eller aldrig. Björn och hans familj hoppade på klimattåget som påverkande pionjärer. Att genom sitt kändisskap stå för det goda exemplet som förhoppningsvis leder till att fler vill följa efter.

Vardagliga perspektiv

För att minska deras gemensamma miljöbelastning började paret Ferry-Andersson att ändra deras transportsätt. Från att välja bort flyg och onödig bilkörning till att alltid åka inrikeståg och köra elbil. På så sätt har de halverat sina utsläpp. Inom familjen pågår ”en matrevolution” och de försöker att äta lokal och säsongsbetonad mat. Heidi är den som står bakom initiativet att odla eget, hushålla med resurserna och att ta till vara på grödorna.

Alla kan se över hur de reser och vilka inköp de gör

Hon och sonen Dante tar till vara på förskolans organiska avfall med hjälp av mikroorganismer och biologiskt nedbrytbara avfallspåsar. Björn står för jakten och viltköttet, som olikt köttet de flesta av oss köper i matbutiken inte behöver transporteras över halva jordklotet innan det når tallriken. För Björn blir hela resursanvändandet en sport och en motivation. Det känns roligt att reparera, odla och effektivt utnyttja resurserna.

– Alla kan se över hur de reser och vilka inköp de gör, säger Björn.

Investeringar och framtid

Björn Ferry skyndar även på ämnet investeringar och säger allvarligt:

– Vet du vart ditt pensionssparande hamnar?” De flesta av oss vill ha snabb avkastning. Så att vi kan resa till Thailand eller kan köpa vårt nya kök. Det är bara det att företagen släpper ut mängder med koldioxid och sen hamnar aktievinsten på vårt konto.

Det måste helt enkelt bli mer fördelaktigt att göra rätt

Bankerna har ett stort ansvar, men även individen i det som vi vill bidra till och efterlämna. Björn investerar i skog. Skogarnas upptag av kol från atmosfären är av global betydelse. Han tycker även att det ska sättas en rejäl skatt på kol, gas och olja. Genom att byta till renare energikällor, skulle de flesta människor faktiskt komma uppåt och framåt. Björn avslutar och säger:

– Det måste helt enkelt bli mer fördelaktigt att göra rätt. Om fler och fler människor byter till miljövänliga vanor kan våra gemensamma ansträngningar skydda vår planet.

Next article