Skip to main content
Home » Mat » Välj rätt mat för klimatet
Hållbara livsmedel

Välj rätt mat för klimatet

kocken
I samarbete med: SimsuFoods
Foto: Henrik Witt
kocken
I samarbete med: SimsuFoods
Foto: Henrik Witt

–Varför är vegetabiliska köttliknande produkter så dyra? frågade sig Andreas Gundberg. Det och en rad andra hållbarhetsfrågor födde iden till Simsufoods som startades av Andreas Gundberg, Niklas Hellsing och Anna Gundberg, hemma i det östgötska köket.

Deras experimenterande ledde till skapandet av torra produkter som är baserade på vegetabiliska råvaror som kan odlas i Sverige såsom ärtor, havre, potatis, åkerböna och vete. På så vis kan tillagningen ske på plats i storköken eller i hemmet genom att endast tillsätta vatten och olja för att skapa den slutliga maträtten.

De har kunnat förenkla hela värdekedjan, då produkterna inte behöver hanteras som kyl- eller frysvara samtidigt som transporterna minskar. Helt enkelt en produkt med lägre miljöpåverkan och växthusgasutsläpp, som dessutom kostar mycket mindre än många andra produkter på marknaden.

Simsufoods bevisar att det går att tänka lite annorlunda och med en hållbar vision för framtiden, samtidigt som man skapar produkter för en grön framtid.

Next article