Home » Mat » Utmanar branschen att sluta använda palmolja
Annons

Utmanar branschen att sluta använda palmolja

avatar

Cecilia Arneving

Vd Carolines Kök

Foto: Carolines Kök

– I debatten får vi ofta höra att det är otroligt svårt att ta bort och byta ut palmolja. Därför känns det extra roligt att konstatera att det finns företag som går före och visar att det är möjligt, säger Maria Rydlund, sakkunnig på tropisk skog hos Naturskyddsföreningen.

Kostar det verkligen mer?

– Det var utmanande och krångligt att eliminera palmoljan ur våra produkter. Men det gick. Och vi har inte behövt höja priserna, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök, en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat.

– Det finns i dag inte något system som fyller våra krav för hållbarhet och etik. Därför har vi bestämt oss för att avstå från palmoljan. Vi hoppas att vi kan inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter.

Går inte över en natt

Carolines Kök är en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat. De levererar till dagligvaruhandeln, caféer, restauranger och andra kunder, men också till delikatessdiskarna i de stora livsmedelskedjorna.

Under tidsperioden oktober 2016 till september 2018 har företaget metodiskt fasat ut all palmolja ur produktionen. Det har varit ett medvetet val.

Alternativ fria från palmolja

Beslutet grundar sig i att det i dagsläget, trots RSPO-certifiering, inte finns ett säkert system för att försäkra sig om god hållbarhet och etik. I rapport efter rapport har det visat sig att även de största palmoljeproducerande bolagen har haft stora problem med efterlevnaden av RSPO:s standard. Detta gör att palmoljan som levereras därmed inte är så ansvarsfull som den utlovas att vara.

– Nu är arbetet genomfört, vi är 100 % fria från palmolja. Vi ser med stolthet fram emot att få redovisa hur det här arbetet har gått till, att det är möjligt. Att upplysa miljömedvetna konsumenter om att det finns palmoljefria alternativ, och kanske viktigast; inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter, säger Cecilia Arneving.

Nästa artikel