Home » Mat » Maten står för 30 procent av klimatpåverkan
Mat

Maten står för 30 procent av klimatpåverkan

Det nya matkonceptet One Planet Plate bidrar till både ett större klimattänk, biologisk mångfald och planetsäkra måltider.

WWF:s matkoncept One Planet Plate innebär måltider för en levande planet som hjälper oss med målet max 1,5 graders uppvärmning. Konceptet gynnar också den biologiska mångfalden. Men det är inte bara upp till privatpersoner att anamma konceptet. One Planet Plate är tänkt att användas av restauranger, måltidsleverantörer och skolor.

Förändringen behöver inte vara varken stor eller svår

– Vi har en stor utmaning framför oss. Maten idag är en av de stora orsakerna till att vi överskrider planetens gränser. Men det är faktiskt både enkelt, gott och hälsosamt att lägga in fler One Planet Plate-måltider i vardagen, säger Anna Richert på WWF.

Maten är ett område där vi enkelt kan göra skillnad, menar Anna Richert.

– I Sverige står maten för 30 procent av hushållens klimatpåverkan. Vi behöver minska klimatpåverkan från mat med 75 procent för att det ska vara hållbart, säger Anna Richert.

Enklare än någonsin att välja svenskt

Det är inte minst viktigt att ta hänsyn till den biologiska mångfalden, och om man äter kött så kan man med fördel välja kött från naturbetesmarker. Som konsument kan det kännas svårt att välja rätt men några enkla tips är att välja svenskt, miljömärkt och produkter som har en “identitet”, det vill säga att välja bort anonyma billiga produkter.

Vegansk burgare. Foto: Unsplash
Vi svenskar har minskat vår köttkonsumtion med 2,2 kilo per person förra året – en positiv utveckling som kommer gynna vårt klimat. Foto: Unsplash

Dags att sluta slösa

– Vi slänger också alldeles för mycket mat. Var femte eller sjätte matkasse som vi bär hem går i soporna och det är ju ett oerhört slöseri. Enkla tips är att inte slänga mat som fortfarande går att använda trots bäst före-datum, att frysa ned matrester som inte ska användas direkt, och att välja frukt och grönt som har lite prickar och skönhetsfel, säger Anna Richert.

Mer i måltiderna borde baseras på vegetabilier som baljväxter, spannmål/fullkorn och grönsaker vilket går i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Positiv utveckling

– Vi måste också börja äta mindre men bättre kött. Men statistiken är positiv och visar att vi svenskar redan har agerat för att minskade vår köttkonsumtion med 2,2 kilo per person förra året och andelen svenskt kött ökar. Det är en tydlig och glädjande signal som leder i rätt riktning, säger Anna Richert.

Nästa artikel