Home » Mat » Framtidens mat finns i städerna
foodtech

Framtidens mat finns i städerna

Framtidens mat - odla
Framtidens mat - odla
Foto: Unsplash

Fråga en fransman, italienare, kines, japan eller indier var framtidens mat finns i världen. Du kommer att få fel svar. Oavsett vad de säger ligger nämligen matens framtid i städerna, oavsett var städerna finns.

Det är där mänskligheten numer bor och även om det inte är där maten odlas, så är det där maten tas till människan, konsumeras, gör oss feta och dumma eller bara slängs. Att skapa framtidens hälsosamma och hållbara städer byggda på en ny relation mellan människan och maten – Future Food Cities – blir därmed vägen framåt för oss som art. Vilket kök vi äter ifrån är helt underordnat.

Klimatkatastrofen hör ihop med maten

Det globala matsystemet är en av de mest effektiva dödsmaskiner som planeten har skådat. Vår rovdrift på planetens matresurser har skapat stora delar av den klimat- och hälsokatastrof vi just nu ser omkring oss. Det är akut att vi ställer om. 

Det är där jag och mina kollegor inom Sweden Foodtech befinner oss, i gränslandet där tech och framtidens mat smälter samman till en ny sektor; foodtech. De goda nyheterna är att alla lösningar redan kan skymtas och att framtiden ser ljus ut. De dåliga nyheterna är att vi kanske inte hinner dit för att vi desperat blundar och håller fast vid det gamla.

Framtidens mat går att välja smart

Tillbaka till staden. När människor bor närmare tillsammans, omgivna av en infrastruktur som omfattar såväl transporter som data, förändras matsystemet i grunden. Lägenheter byggs utan kök, drönare levererar maten till individer istället för till grupper och allt bygger på data. I ett modernt samhälle är mat utan data meningslös.

Vad innehåller maten för näring? Vilken typ av arbetskraft har använts? Är det fin-el eller ful-el i produktionen? Vad gör maten med just mig? Vet vi det kan vi börja välja mat på nya sätt. 

Högteknologisk produktion

Mycket kommer att produceras i högteknologiska miljöer nära städerna (urbana odlingar, labb-odlat kött, insekter etc.). Där är data är en naturlig del av produktionen. Men framför allt är det nya beteendemönster som får sin näring i staden såsom växtbaserade proteiner och nya måltidslösningar. Och med data kan vi börja organisera om systemet.

Detta är riktigt läskigt, om man tillhör det nuvarande matsystemet och har som högsta dröm att inget ska förändras. 

Men vad karakteriserar de nya matstäderna? Ett fokus på hälsa och hållbarhet, en förändringsvillig befolkning, politiska beslutsfattare som inte är rädda att stöta sig med lobbyister och en hög dos tech och innovation. Slår man på dessa strålkastare så lyser de unisont på Sverige och dess större städer. 

Foodtech är snart ikapp

Det är ingen liten rörelse vi talar om. Foodtech är på väg att bli en jättesektor där enbart dagens aktörer år 2025 beräknas tillföra 45 miljarder kronor till svensk BNP, enligt en strategistudie vi på Sweden Foodtech genomfört tillsammans med Boston Consulting Group. 

Det innebär att foodtech snart är ikapp och förbi de cirka 60 miljarder som det samlade produktionsvärdet är i svenskt lantbruk. Ja, om klimatet inte fortsätter att ge krisår som 2018, förstås, för då går det fortare. Globalt sett pratar vi om en ny sektor som kan förväntas hamna i samma storleksordning som det globala energisystemet. Det är fullständigt gigantiskt.

Avgörande att göra rätt

Det nya matsystemet, som styrs av tech och data i urbana miljöer, är ett globalt system som kommer att producera en lång rad nya Googles eller Facebooks. Gör vi rätt i Sverige kan vi vara med och bygga det nya matsystemet och säkra en ny, global industrisektor som får skog, bil och stål att verka futtiga. Gör vi fel kommer vi att få dras med att någon annan bestämmer vad vi ska äta till middag.

Sverige är inget traditionellt matland att räkna med, likt de vi nämnde i början, men vi är ett land för framtidens mat. Om vi bara inser det och förmår att agera på möjligheten.

Johan Jörgensen

Grundare och partner på Sweden Foodtech

Sweden Foodtech arbetar med att hjälpa entreprenörer och storföretag att tillsammans bygga nästa generations snabbväxande storföretag i gränslandet mat och tech. Vi producerar även en av världens största matfestivaler, Smaka på Stockholm, som varje år lockar 350.000 besökare till Kungsträdgården i Stockholm och som i år blir framtidens matfestival. En Future Food Festival i en Future Food City i ett Future Food Country.

Foto: Norna Kolb


Nästa artikel