Skip to main content
Home » Mat » Framtiden börjar nu!
Hållbara livsmedel

Framtiden börjar nu!

Foto: Unsplash

När den första frysboxen installerades hos min mormor i slutet av 50-talet var det en stor innovation hemma på gården. Istället för att röka, salta, konservera, sylta eller torka kunde hon nu frysa in våra förnödenheter. Vilken frigörelse av tid! Frysboxen bidrog även till enorm utveckling i hela livsmedelskedjan. Industrin kunde frysa in exempelvis grönsaker, exporten ökade eftersom vi nu kunde leverera till platser mer fjärran och butikerna kunde erbjuda djupfrysta färdigrätter.

marie gidlund

Marie Gidlund

Verksamhetschef Sweden Food Arena

Foto: David Thunander 

Det här är en av många innovationer som bidragit till att produktion, förädling, och distribution av livsmedel utvecklats kontinuerligt genom århundradena och gjort vardagen både enklare och godare. Och mer kommer! Forskningen bidrar hela tiden med ny kunskap samtidigt som kreativa innovatörer och företag utvecklar nya produkter, tjänster och sätt att organisera sina verksamheter. Allt för att vi ska få så bra och hållbar mat och dryck som möjligt.

Om vi tillåter oss att spekulera lite; hur ser det ut år 2030?

Om 10 år är det sannolikt att forskningen utvecklats så att du fått ökad kunskap om dig själv och din kropp. Du får information om vad du bör äta för att må så bra som möjligt som passar just i din livssituation. Kanske prenumererar du på förslag på anpassade råvaror och recept, kostråd eller träningstips för att stärka din hälsa och ditt välmående?

År 2030 önskar jag att vi har nationella mätdata på olika produkters klimateffekt och effekter på biologisk mångfald och kan presentera detta på ett tydligt sätt så att du kan göra så upplysta val som möjligt och handla inom just din månatliga hållbarhetsbudget.

Förhoppningsvis har alla varor i butiken en QR-kod som presenterar information om varan och dess ursprung.

Nu finns även en robotnäsa som kan beskriva textur och smakupplevelse och den kan dessutom ge dig förslag på nya smakkombinationer till recept anpassat för just dig.

Sveriges gårdar har till år 2030 rejält ökat produktionen av livsmedel och förser mängder av människor världen över med livsmedel i världsklass. Livsmedel som är uppskattade för sin goda smak, sina kreativa och hållbara förpackningar, sitt hälsosamma innehåll och för den klimatnytta de bidragit med när de producerats.

Vi har lärt oss att ta ännu bättre tillvara på rester i produktionen och utvecklar ännu fler nya högvärdiga produkter som livsmedel men också råvaror till byggindustrin, kosmetikaproduktion och hälsokost- och medicinutveckling. Vår livsmedelsindustri är fossilfri, liksom dess transporter och nu kan vi materialåtervinna alla de förpackningarna vi använder. Och minsann, även de minsta producenterna har tillgång till smarta robotar som hjälper till i produktionen.

Mer kunskap och innovation är nyckeln

Allt det här är möjligt att uppnå genom en långsiktig och signifikant ökad satsning på forskning och innovation och genom samarbete, i hela livsmedelskedjan, med andra branscher och med våra duktiga forskare.

Nu kan du fortsätta äta med gott samvete, både för planeten, din hälsa och din plånbok. 

Next article