Home » Mat » Ät klimatsmart!
Mat

Ät klimatsmart!

Panta burkar, källsortera, åka kollektivt – det finns många sätt att bidra till en minskad klimatpåverkan, och många gör också det. Men maten då? Nej, hur vår matkonsumtion påverkar miljön har det talats relativt lite om. Inte förrän nu, det vill säga.

Allt vi konsumerar påverkar miljön och matkonsumtionen står för ungefär 30 % av våra årliga koldioxidutsläpp. Det säger Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad.

– Det är först nu som frågan hamnat högt på miljöagendan och därigenom fått uppmärksamhet. Det som krävs är kunskap om vad man som privatperson kan tänka på när man står i mataffären och framför kylskåpet hemma.

Ge exempel!

– Vi äter mycket kött i Sverige. Kan man dra ner på mängden och kanske då och då byta ut kött från idisslande djur – som vid bete bildar metangas, en växthusgas – mot kyckling och fisk så gör det stor skillnad. Att äta helvegetariskt några dagar i veckan är också bra om man vill minska sin klimatpåverkan. Och att laga mat på rester, idag slänger vi massor av mat i onödan.

För många är det en stor omställning att gå från fredagsbiff till bönor.

– Det behöver man inte heller; vi behöver inte helt  sluta med något, bara äta lite mindre mängder. Klimatsmart mat är god mat och många blir snarare glatt överraskade hur bra det går – och hur gott det är – att äta vegetariskt då och då.

Vi behöver inte helt  sluta med något, bara äta lite mindre mängder

Att äta ekologiskt reducerar förvisso besprutningen av vår mat som i sin tur kan påverka våra jordar och den biologiska mångfalden. Men klimatsmart mat handlar snarare att äta närodlat och i säsong – allt för att reducera transport av mat runt halva jordklotet.

– Det handlar också om att reducera matsvinnet. Vi har anordnat interna tävlingar i Stockholms grundskolor för att minska matsvinnet och därigenom åstadkommit fantastiska resultat! Barn och ungdomar har stort miljöintresse och när belöningen blir att skolan dessutom får råd med bättre mat, ja då är de flesta lättövertalade. Samtidigt minskar de skolans och Stockholms klimatpåverkan.

Nu pågår satsningar för hushållens matavfallssortering runt om i Stockholm.

– Vi jobbar hårt för att nå målet att 70 % av hushållen ska sortera ut sitt matavfall. Med fler som sorterar kommer vi också kunna driva många av våra bussar med biogas, vilket också reducerar Stockholm stads klimatpåverkan ytterligare. Trots allt, relativt små insatser kan göra stor skillnad om vi är många som gör dem.

Nästa artikel