Skip to main content
Home » Ideellt Engagemang » Ung och trans: för att alla har rätt att leva fullt ut
Ideellt Engagemang – HBTQ+

Ung och trans: för att alla har rätt att leva fullt ut

Camilla Gisslow om att vara ung och trans
Camilla Gisslow om att vara ung och trans
Camilla Gisslow. Foto: Ian Muller

”Mamma, jag är inte en flicka, jag är en pojke!” Orden kommer från mitt ena barn som är fyra och ett halvt år gammal och året är 1997. Det var starten på en resa som i dag har blivit en del av hela mitt liv.

En ny värld utan stöd

1997 fanns ingen information eller verktyg för mig som förälder. Det fanns inga organisationer eller andra barn och föräldrar som var synliga på samma resa som oss. Internet var helt nytt och YouTube, Facebook och Instagram var knappt påtänkt.

Det fanns ingenting för mig att finna stöd eller verktyg från. Jag blev tvungen att lyssna på min magkänsla och våga följa mitt barn. Okunskapen sken med sin frånvaro genom hela skoltiden och när han var i mellanstadiet och de kränkningar som både han och jag fått utstå under åren blev för mycket, bestämde jag mig för att försöka skapa förändring.

Ung och trans

Jag ville skapa medvetande hur det är att vara ung och trans och hur det är som förälder, samt dela med mig av de verktyg som jag hade förskaffat mig själv under åren. Sedan min första föreläsning för över tretton år sedan, har det blivit hundratals föreläsningar för tusentals personer, både i Sverige och internationellt, som exempelvis Vietnam och Turkiet.

Det har blivit en ungdomsbok och tre barnböcker för att skapa förståelse och verktyg så alla barn som föds som trans ska få möjligheten att få vara sig själva redan från början. Två dokumentärer, en av SVT och en av mig tillsammans med mitt förlag, Tallbergs Förlag. Men framför allt har det blivit många möten med andra familjer genom åren.

Ett stöd och en hjälpande hand

Där jag kunnat vara ett stöd på olika sätt. Allt från rättslig hjälp till workshops i skolan när ett barn hört av sig och bett om hjälp. Ropet på hjälp kommer många gånger efter mobbing i skolan av både elever och pedagoger. Jag ger mig in med kropp och själ för alla, då jag vet hur det känns att stå helt själv. Det är det som driver mig vidare i mitt arbete varje dag, att kunna göra skillnad i någons liv.

Det är därför jag står längst fram på barrikaderna och låter min stämma höras så högt den bara kan! För att alla transpersoner ska få leva fullt ut som sig själva. Med det stöd de behöver från dig och mig, samt hela samhället. För alla har rätt till sitt liv!

Next article