Skip to main content
Home » Ideellt Engagemang » Ideellt arbete engagerar och svetsar samman medarbetare
Ideellt Engagemang – HBTQ+

Ideellt arbete engagerar och svetsar samman medarbetare

ideellt arbete
ideellt arbete
Foto: Getty Images

Varannan svensk är engagerad i ideellt arbete och intresset bland företagen att hjälpa till ideellt inom olika områden ökar.

Många svenskar är redan ideellt engagerade i frågor som rör miljö, integration och social utsatthet etcetera. Fler företag har även visat ett intresse för att låta medarbetare arbeta som volontärer på arbetstid. Enligt en undersökning tror man inom företagsvärlden också att det ideella arbetet på arbetstid kommer att öka.

Intresse för volontärarbete

Det sociala engagemanget är större än någonsin och viljan att på något vis bidra till ett bättre samhälle känns allt viktigare.

– Viljan finns men det är inte alltid man vet hur man ska gå tillväga.

– Olika verksamheter och företag hör av sig till oss och vill ha hjälp med att komma igång med någon form av volontärarbete för sina anställda. Spektrat av företag som på något sätt vill hjälpa till är brett, det är alltifrån advokatbyråer, läkemedelsbolag, kommunikationsbyråer för att nämna några exempel, säger Anna Snell, kommunikations- och samarbetsansvarig på Volontärbyrån där man i 17 år arbetat med frågor som rör ideellt arbete.

På Volontärbyrån hjälper man företag att hitta konkreta initiativ att engagera sig i.

– Viljan finns men det är inte alltid man vet hur man ska gå tillväga, vi har verktygen som underlättar.

Anna Snell från Volontärbyrån om ideellt arbete
Anna Snell, kommunikations- och samarbetsansvarig på Volontärbyrån. Foto: Creative Common

Ideellt arbete lönar sig

Så mycket som 73 procent av svenskarna är inte engagerade i sina jobb enligt undersökningar. I en undersökning från Volontärbyrån har det visat sig att nio av tio anser att livet känns mer meningsfullt om man även får engagera sig ideellt. Att unga människor dras till företag som även gör gott är inget nytt och ibland kan det vara viktigare och mer lockande än en hög lön.

Attraktiv arbetsplats

Att arbeta inom en verksamhet som står för goda och sunda värderingar väger helt enkelt tungt.

– Det är viktigt att känna stolthet över den arbetsplats man jobbar på. Det är även ett bra sätt att attrahera nya potentiella medarbetare och behålla befintliga, fortsätter Anna Snell.

Det kan handla om läxhjälp, språkhjälp eller att vara mentor åt någon. En del engagerar sig i grupp några dagar om året, andra enskilt utspritt över året, det ideella arbetet kan se olika ut.

– Vi människor är programmerade för att hjälpa till. Det känns fint och får oss att må bra och känna mening. Vi vet att volontärarbete sammansvetsar samman och tänder gnistan hos medarbetare. Företag tjänar alltså i dubbel bemärkelse på att engagera sig, avslutar Anna Snell.

Next article