Home » Ideellt Engagemang » #GivingTuesday – en global folkrörelse för generositet och omtanke
Ideellt Engagemang

#GivingTuesday – en global folkrörelse för generositet och omtanke

Foto: Pexels

Varje medmänsklig handling påverkar världen

Idag den 3 december är det #GivingTuesday. Över hela världen samlas människor för att bidra till en generösare och mer rättvis värld. Kände du till det? Eller har du kanske missat det i flödet av annonser för Black Friday, Cyber Monday och julhandeln? Oavsett så har du chansen att just idag göra något alldeles extra för någon annan. Det behöver inte var något stort, dyrt eller avancerat. Kanske ger du en gåva, återvinner prylar, donerar blod, eller gör en insats som volontär.

En folkrörelse för en ny tid

#GivingTuesday är mer än en dag för generositet och omtanke – det är en av många möjligheter att göra sin röst hörd och visa sitt engagemang. Det är öppet för alla, vem som helst kan engagera sig för vad som helst och, om man vill, sprida vidare genom att tagga med #GivingTuesday. Tack vare sociala mediers positiva möjligheter att snabbt och enkelt engagera många och sprida vidare kan goda krafter få genomslag. Detta är en folkrörelse för en ny tid. Det är styrkan i de många människornas engagemang som driver #GivingTuesday.

Vi är övertygade om att det är människor, som du och jag som förändrar världen. Steg för steg och i de små sammanhangen. Varje god handling, varje initiativ för att göra tillvaron bättre för någon annan, eller för att bidra till en positiv samhällsutveckling spelar stor roll.

I Sverige tar vi ibland lite lättvindigt på yttrandefrihet, demokrati, mänskliga rättigheter och social välfärd. Som om det vore fundament som aldrig försvinner. Men, demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet måste värnas och vårdas. Det är inget att ta för givet. Det är allas ansvar att medverka till en positiv samhällsutveckling. Det är ett personligt mandat som vi inte kan överlåta till politiker, FN eller Världsbanken.

Att bidra ideellt eller volontärarbeta förändrar samhället.
Foto: Unsplash

Det viktiga är att ta första steget

Det är när varje människa sätter ner foten och tar sitt engagemang på allvar som saker utvecklas. Greta Thunberg är ett exempel på att en människas engagemang kan sätta händelser i rörelse och få positiva konsekvenser över hela planeten. Ett annat är Malala Yousafzai som fick Nobels fredspris 2014, 17 år gammal, för sitt arbete för flickors rätt till utbildning. Och runtom i världen tar människor, unga såväl som äldre, varje dag ställning och agerar i det stora och lilla för att bidra till något de tycker är viktigt.

#GivingTuesday visar att det är möjligt att skapa globala gräsrotsrörelser på kort tid. Det som 2012 startade i USA med tanken att mobilisera människor att göra goda handlingar, delvis som en motreaktion mot konsumtionshetsen inför helgdagarna, har idag vuxit till världens största rörelse för generositet och omtanke.

En rörelse för omtanke

Du kanske tänker att det spelar väl inte någon roll att göra en god handling en enda dag, om det inte sedan fortsätter. Och det är förstås riktigt. Det krävs mer än en dags insatser för att skapa en mer rättvis och generös värld. Men, å andra sidan, kan människor som vanligen inte ger en gåva, eller är volontärer, inspireras att göra det igen – då har även en enda dag av goda handlingar betydelse. Och om mormor fick ett telefonsamtal, en kompis fick hjälp att hämta barnen på förskolan och du gav en gåva för första gången – ja, då har engagemanget just den där enda dagen ändå betydelse för de människor du berörde.

#GivingTuesday bygger på delning och öppenhet där inga landsgränser sätter stopp och där engagemanget kan vara en dag eller ett helt liv. Det viktiga är att ta första steget och göra något för någon annan som du aldrig tidigare gjort. Om du inte hinner idag, så går det precis lika bra imorgon eller en annan dag. Det viktigaste är att vi tillsammans sätter en boll i rullning. Tillsammans visar upp att i en tid då omvärldsrapporteringen mest handlar om katastrofer, krig och problem, är kraften i medmänsklighet och generositet större.

Inspirera gärna andra och tagga det du gör med #givingtuesdaysweden

Charlotte Rydh

Generalsekreterare Giva Sverige

Foto: Catarina Harling


Om Giva Sverige – #GivingTuesday

  • Giva Sverige är knutpunkten för att #GivingTuesday ska bli en folkrörelse även i Sverige. Här heter den #GivingTuesdaySweden
  • Vi bidrar genom att inspirera, sprida tips, idéer och goda exempel, men också genom att samordna och underlätta lokala satsningar.
  • Vi vill dela med oss av logotyper, verktyg och kommunikationsplaner för att göra det så enkelt som möjligt för alla att vara med.
  • Genom att använda hashtaggen #GivingTuesdaySweden hoppas vi att så många som möjligt ska dela och sprida sitt engagemang för att inspirera fler.
  • Kolla på www.givingtuesdaysweden.se
  • Följ #GivingTuesdaySweden på Facebook och Twitter.
Nästa artikel