Nema Problema Foundation är en ideell organisation med fokus att stärka integrationen i Sverige.
De fokuserar särskilt på att hjälpa nyanlända till sysselsättning och skapa plattformar där nyanlända och etablerade svenskar kan mötas. Grundarna driver organisationen lika effektivt som när de driver bolag – och det syns på resultatet. Nema Problema Foundation grundades 2014 av Philip Robertsson och Robert Moldén efter ett tag hakade också Ville Skoglund på projektet.
Effektiv integration
Alla tre har varit engagerade i välgörenhets- och volontärarbete sedan tidigare och drivs av ett starkt engagemang för en bättre värld. De hade däremot tröttnat på att många ideella organisationer hade en väldigt negativ ton och var så trögstyrda. De ville därför starta en mer effektiv organisation utifrån en positiv filosofi. Ungefär så som många start ups jobbar idag – med stark företagskultur och snabba beslutsprocesser.
När flyktingarna från kriget i Syrien nådde Sverige under hösten 2015 insåg de det stora behovet av effektiv integration som skulle komma. Eftersom Nema Problemas arbete ska vara så effektivt som möjligt har de lagt fokus på sociala och yrkesrelaterade aktiviteter.
– Det går hand i hand. Många får idag jobb genom sina nätverk, därför är det viktigt med både sociala och yrkesrelaterade aktiviteter, säger Philip Robertsson.
Många sociala aktiviteter
De sociala aktiviteterna är många, några av de mest populära är deras stora högtidsfiranden som lockar hundratals gäster, olika idrottsaktiviteter, språkcaféer och tjejforum. Aktiviteterna ska vara olika så att alla kan känna att de kan bidra med något.
– Det ska vara lätt att engagera sig som volontär om man vill, säger Ville Skoglund.
De yrkesinriktade aktiviteterna är mer ramade. Det finns ett mentorskapsprogram för nyanlända unga talanger och nyanlända akademiker. Där paras de nyanlända ihop med etablerade svenskar för att under en längre period utbyta råd och erfarenheter. Nema Problema erbjuder också en yrkesförberedande kurs samt jobbcoaching och jobbmatchning.
Mentorprogrammet ska hjälpa de nyanlända som saknar ett yrkesmässigt nätverket i Sverige. I programmet ingår att man träffas minst en gång i månaden under åtta månader och gör minst ett arbetsplatsbesök. Mentorn ska hjälpa den nyanlända att knyta viktiga kontakter och visa hur det går till när man söker och får jobb i Sverige.
– Vi jobbar hårt med matchningen, det är viktigt att det blir rätt. Det är ett bra sätt för civilsamhället att engagera sig även om det såklart är lite nervöst i början innan man lärt känna varandra, säger Ville Skoglund.
Effektiva resultat
På den yrkesförberedande kursen paras varje nyanländ ihop med en volontär som hjälper till att ge stöd under kurstillfällena. De nyanlända får hjälp med sina CV, att söka jobb och testa hur det är att gå på en arbetsintervju. För att gå kursen spelar det ingen roll vad man har för bakgrund, men det krävs vissa svenskakunskaper. Genom sitt arbete har Nema Problema hjälpt 60 personer till sysselsättning på del- eller heltid. Framgångsreceptet tror Philip Robertsson är kombinationen mellan alla aktiviteter.
– Under 2017 har vi varit ganska breda och skapat väldigt många olika event och aktiviteter. När man kokar ner det är det just kombinationen av de yrkesförberedande aktiviteterna och de sociala evenemangen som gett effektiva resultat, säger
han.
Målet är, förutom att hjälpa så många som möjligt till nya jobb och sociala sammanhang, att hjälpa etablerade svenskar att engagera sig i integrationsfrågan. Alla kan bidra på sitt sätt och det ska vara roligt att göra det.
– Det är en tvåvägsprocess där alla måste mötas och hitta sätt att leva tillsammans, säger Philip.