Home » Ideellt Engagemang » Aron Andersson: Med rätt inställning klarar man det mesta
Ideellt Engagemang

Aron Andersson: Med rätt inställning klarar man det mesta

Foto: Peter Mattsson

Aron Andersson har bestigit Kebnekajse och Kilimanjaro- i rullstol och bevisat att viljestyrka och rätt inställning är de viktigaste komponenterna för att lyckas med det man företar sig. Genom sina föreläsningar peppar Aron Anderson sina åhörare att bli sina bästa jag.

Cellgifter vid åtta års ålder

Han är med om äventyr vissa av oss bara orkar drömma om, han har skrivit två böcker, är programledare på tv och håller peppande föreläsningar. Energin tycks oändlig och en naturlig fråga blir så klart: vad är det som driver honom? På det svarar Aron enkelt att det i grunden är glädjen i det han gör som ger honom energi. Han skrattar och säger att det kanske låter klyschigt, men att han älskar det han gör och att han trivs med livet. Han får det onekligen att låta enkelt men helt enkelt har det inte alltid varit. Vid åtta års ålder upptäckte man att Aron hade cancer i korsbenet i ländryggen. Därefter följde tuffa cellgiftsbehandlingar. Vid elva års ålder genomgick han en operation som fick bort cancern men som även medförde att han inte längre hade funktionen kvar i benen och därmed inte kunde gå igen.

– Det var en jättemotgång för en livlig kille som jag som alltid varit aktiv och älskat att spela fotboll efter skolan. Jag ställdes inför en enorm utmaning efter år av behandling. Idrotten blev min räddning som tog mig tillbaka till livet. Det var där jag återfann mitt självförtroende och började växa som människa igen, säger Aron Andersson på ett självklart sätt utan den minsta sentimentalitet i rösten.

Aron Andersson
Vid elva års ålder förlorade Aron Andersson funktionen i benen, men han har aldrig trappat livsgnistan! Foto: Privat

Jag överlevde – då klarar jag allt

Han konstaterar att han likväl kunde blivit arg och bitter efter allt han varit med om. Men han har någonstans på vägen tagit ett bra beslut i livet: att leva fullt ut.

– Jag överlevde cancern, vad skulle jag inte kunna göra? Efter att ha sett Paralympics på tv bestämde jag mig för att bli bäst i världen på friidrott. Jag gav järnet, tränade stenhårt och nådde också framgång.

Problem med höften ledde dock till en höftledsprotes innan Paralympics i London 2012 och därmed var det plötsligt slut med karriären som friidrottare.

– Jag bröt ihop. Efter att ha hållit på med friidrott i 13 år var det plötsligt slut.

Har gjort det lättare att leva

Tanken att det fanns en mening med det han råkat ut för fick Aron att fokusera på nya mål i livet.

– Det har hjälpt mig att ta mig igenom svåra perioder. Min mentala inställning har tagit mig igenom kriser och gjort det lättare att leva.

Under sina föreläsningar är det också insikten om inställning som Aron vill förmedla. Hans egen resa har varit omvälvande och genom sina erfarenheter önskar han att inspirera och stärka andra.

– Jag har lärt mig att jobba på mina styrkor. Jag vet att det går. Mitt råd är att inte motarbeta sig själv och koncentrera sig på att förbättra sina svaga sidor utan istället se det man är bra på och lägga krutet där.


Aron Andersson’s fem bästa tips:

  • Se det positiva i situationer och fokusera på det
  • Kämpa för att nå dina mål
  • Var tacksam över det du har
  • Välj ditt umgänge och omge dig med människor som ger dig positiv energi, undvik energibovar
  • Jobba på dina styrkor
Nästa artikel