Skip to main content
Home » HBTQ » Viktoria Harrysson: ung, modig och transperson
HBTQ

Viktoria Harrysson: ung, modig och transperson

Viktoria Harrysson är bara 14 år gammal, men är redan trygg i sin könsidentitet. En stark och imponerande ung tjej som har inspirerat många andra transpersoner. Foto: Privat

Viktoria har utsetts till Årets Trans på QX Gaygala och blivit en självklar förebild som uppmuntrar alla att våga vara sig själva. Hon har 50 000 följare på sin youtubekanal där hon öppenhjärtigt berättar om sin sexuella läggning och svarar på frågor om sin könsidentitet.

Var kommer styrkan ifrån?

Den mediala uppmärksamheten kring Viktoria Harrysson har varit stor sedan hon på sin youtubekanal berättade om sin nya identitet som tjej. Efter det har hon bland annat medverkat på tv och blivit intervjuad i olika sammanhang. När hon svarar i telefon från sitt hem strax utanför Lysekil för vår intervju låter hon lugn och avslappnad. Precis så som hon är i sina youtubeklipp och på tv. Jag undrar om hon alltid har varit så där cool, lugn och självsäker och var den styrkan kommer ifrån.

– Jag har haft tur som har en stöttande familj och omgivning. Den styrkan jag fått med mig hemifrån hjälper mig i den här processen som jag går igenom, säger hon.

Normerna tvingade in henne i fel roll

Hemma hos familjen Harrysson har man alltid varit öppna och haft lätt för att prata om tankar och känslor. Speciellt Viktorias mamma har varit hela tiden stöttat och också informerat om olika sexuella läggningar för att på sitt sätt hjälpa till att guida Viktoria rätt då hon känt sig vilsen. Även om hon innerst inne alltid vetat att hon egentligen är en tjej har det inte alltid varit lätt att hantera känslorna och samtidigt leva upp till omvärldens förväntningar och normer om hur tjejer och killar ska vara.

– De oskrivna reglerna är starkt förankrade och jag kände krav på att bete mig och vara som en kille även om det kändes fel. Under den perioden mådde jag inte bra alls och var ofta ledsen.

Acceptansen satt långt inne

För Viktorias pappa var det till en början svårare att acceptera det faktum att Viktoria inte längre ville och tänkte vara Viktor. Men med tiden förstod och accepterade han faktum då han också insåg att hans barn helt enkelt var lyckligare som Viktoria.

”Förändringen skedde gradvis och lite blygsamt”

Förändringen skedde gradvis och lite blygsamt till en början som att Viktoria i årskurs tre började ha ett litet hårspänne i håret i skolan. Klasskamraterna reagerade men vande sig snart vid att Viktor på den tiden ofta hade ett spänne i håret.

I sexan kom vändningen

Det var i sexan som Viktoria slutligen kom ut öppet och hon beskriver det som en sten föll från hennes axlar. Det fanns en oro över vad klasskamrater och omgivning skulle tycka, men de flesta tog det med ro och flera i Viktorias närhet hade anat hur det låg till långt innan och blev därför inte helt överraskade.

– Till en början bytte jag bara pronomen, men när jag efter sexan ändå skulle börja en ny skola bestämde jag mig dagen innan för att jag skulle gå som Viktoria min första skoldag i den nya skolan. Och sedan den dagen är jag Viktoria och ingen annan.

Prideglitter
Det började med ett hårspänne, sen bytte hon pronomen. Små steg som tillslut ledde till att hon idag kan skina som den självsäkra och mogna tjej hon alltid velat vara. Foto: Unsplash

Väntan på sin rätta kropp kan är lång

Även om allt känts självklart är vissa dagar fortfarande tunga och väntan på att få börja med hormonbehandlingar känns lång. Det finns undantag men vanligtvis påbörjas en sådan behandling vid 16 års ålder. All form av hormonell behandling föregås även av en utredning samt samtal med barn- och ungdomspsykiatrin.

– Jag försöker att leva i nuet och inte tänka för mycket på att jag ännu inte har den kroppen jag önskar. Allt sker stegvis i processen men just nu känns det som en lång väntan på att få uppnå min dröm.

Vill sprida hopp och förståelse

Sedan hon gjorde sin ”komma ut-video” har Viktoria öppet svarat på frågor om identitet, sexuell läggning och könskorrigeringar. Hon berättar och förklarar tålmodigt och insiktsfullt om det som sker på ett pedagogiskt sätt som gör att hon känns mognare än sina 14 år.

– Jag vill sprida kunskap för att öka acceptansen och förståelsen för dem i min situation. Jag hoppas att kunna stärka och inspirera andra att våga vara dem de är. Jag tänker alltid noga igenom vad jag säger, sådan har jag alltid varit. Faktum är att jag är densamma som jag alltid varit, bara det att jag har bättre självkänsla nu än jag hade tidigare.

Next article