Skip to main content
Home » HBTQ » Året är 1969 och vi har fått nog
HBTQ

Året är 1969 och vi har fått nog

Vi lever i en stat som begränsar oss. Vårt sätt att leva erkänns inte, de personer vi är erkänns inte.

En kväll får vi nog – nog av polisen som inte låter oss vara ifred, inte ens i våra egna lokaler. Vi tillhör de mest utsatta – vi är svarta, vi är transpersoner, vi är sexarbetare. När polisen ikväll gör sin razzia mot Stonewall Inn står vi inte tysta. Vi slår inte ner blicken, vi går inte därifrån. Vi lyder inte. Vi säger ifrån, gemensamt står vi upp för det som är vi och vårt och vi kräver att få leva. Året är 1969 och i Greenwich Village i New York föds Priderörelsen – en rörelse som ska växa och sprida sig över världen.

20 stolta år

Året är 2018 och Stockholm Pride har funnits i 20 år. Vi säger att vi finns i Sverige också och vi säger att vi finns i alla delar av samhället. Vi tar plats, vi vill bli sedda, vi kräver att få leva våra liv. Vi växer – både som rörelse och som grupp i samhället. Lagar har skrivits och skrivits om, våra verkligheter ska erkännas. Under den vecka festivalen är skapar vi rum där vi ska kunna vara de vi är – utan att behöva dölja, utan att behöva ljuga, utan att behöva ursäkta oss.

Vi skapar Pride Park där vi festar, debatterar, möts och andas. Vi skapar Pride House där vi lyfter de frågor vi vill lyfta, vi debatterar mot varandra, vi stärker varandra, vi möter varandra. Vi går ut på stadens gator, genom hela staden, i Prideparaden där vi ropar ut att vi är här och vi är här för att stanna. Vi kräver lika rätt för alla att få leva sina liv.

Kvinna med prideflagga. Foto: Unsplash
Vi möter varandra, stärker varandra och accepterar varandra. Vi går mot en mer öppen och kärleksfull värld. Foto: Unsplash

Förföljs och möjdas – för att de är sig själva

Året är 2018 och Stockholm Pride behövs. Tillsammans med West Pride arrangerar vi EuroPride. Vi gör det för att vi finns i hela Europa och i hela världen, för att vi vet att vi inte kan vara tysta och luta oss tillbaka. På olika platser i världen förföljs och mördas människor som är som vi – för att de är som vi. I många länder är deltagandet i en Pridefestival förenat med livsfara, både från stat och ifrån den egna familjen, de egna sammanhangen.

Året är 2018 och du är välkommen att delta i EuroPride i Stockholm och Göteborg – oavsett vem du är och hur du lever ditt liv. Vi som tillhör hbtq-communityt är inte en homogen grupp och vi har inte en agenda. Och den där kvällen i New York var det inte bara de som tillhörde communityt som sa ifrån – det var grannar, det var vänner, det var förbipasserande som också fått nog av förtrycket.

Du är välkommen

Pride är en färgsprakande manifestation, en ihärdig påminnelse om att vi alla har rätt till våra liv och att vi inte kommer att tystna. Pride är en plats och ett tillstånd där vi inte behöver förklara oss för någon och där vi inte behöver dölja, tona ner oss själva eller ursäkta oss. Pride är en världsomspännande rörelse och en festival i Stockholm och Göteborg. Och du är välkommen!

Next article