Home » Miljö » Att konsumera medvetet, vart tusan ska man börja?
Miljö

Att konsumera medvetet, vart tusan ska man börja?

Kanske tänker du ”det spelar ingen roll vad jag gör, jag kan inte påverka” och då är jag här för att säga ”jo, det kan du”.

Kanske har du också hört att vi svenskar lever och konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, och att 2 graders-gränsen i Parisavtalet gällande uppvärmning av jordens medeltemperatur bara är några år ifrån oss om vi fortsätter som vi gör. 

Mer hållbara investeringar 

Vi alla har nämligen en konsumentmakt: vi kan till exempel påverka till mer hållbara investeringar och inköp endast genom att fråga efter schysstare alternativ. Butiker vill sälja det som konsumenter vill ha. Så om du vill göra en insats utan att det behöver kosta dig en krona; gör det till en vana att fråga om det finns ett bättre alternativ varje gång du köper något. Kanske GOTS-märkning på textilier, möbler av återvunnet material eller hygienartiklar märkta med ”Svanen”. Du behöver inte köpa det, för bara genom att ställa frågan uppmärksammar du säljaren att det finns en efterfrågan på hållbarare alternativ. Och efterfrågan styr urvalet. Ju större urvalet blir, ju lättare blir det för oss att hitta härligare alternativ. Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska vara svårt att göra fel.

”Att konsumera medvetet behöver inte vara drastiskt eller betyda att du aldrig mer får köpa något nyproducerat.”

Att konsumera medvetet behöver inte vara drastiskt eller betyda att du aldrig mer får köpa något nyproducerat. I essensen handlar det om att eftersträva reflektionen – snarare än perfektionen. Att inför ett köp verkligen fundera på ”behöver jag verkligen det här?” och om svaret är ”ja” fråga sig ”kan jag införskaffa det på ett snällare sätt?”. Det handlar om att börja någonstans. Föreningen Medveten Konsumtion finns för att många vill göra bättre val, men vet inte alltid hur. Så här är 5 medvetna tips på hur du kan bidra i din vardag:

1. Minska köttkonsumtionen 

Visste du att köttindustrin står för 15 procent av världens totala utsläpp och att Sveriges köttkonsumtion har fördubblats på 30 år? Genom att halvera din köttkonsumtion (särskilt nötkött) minskar du matens klimatpåverkan.

2. Köp mer second hand

Textilindustrin är en av världens största industrier. För att tillverka en t-shirt behövs upptill 7000 liter vatten och cirka 1 kg kemikalier. När du köper second hand, vintage eller re-design sparar du in 97 procent av den energi som skulle ha gått åt för att göra nya kläder. Ett plus är att det är roligt att hitta något unikt!

3. Låna, byt, hyr

Jordens resurser tog slut rekordtidigt förra året, redan den 2 augusti inträffade ”Overshoot Day” som beräknas på det ekologiska fotavtrycket av Global Footprint Network. Därför är det extra viktigt att hushålla med naturresurser och ta tillvara på de prylar som redan finns. Hyr ut det som du inte använder dagligen och tjäna en slant, byt med vänner/kollegor och låna i så stor utsträckning som möjligt. Eller prenumerera på barns ytterkläder som de ändå växer ur snabbt, och få nya storlekar hemskickat löpande.

4. Använd förnybar el & investera grönt

Ungefär hälften av Sveriges energi kommer från fossila bränslen. Genom att ställa om till förnybar energi är du med och bidrar till minskade växthusgasutsläpp som just nu är ett stort hot mot vår planet. Välj ett försäkrings eller el-bolag som har märkningen ”Bra miljöval”, samt ta reda på hur du kan investera dina pensionspengar grönt.

5. Minska dina flygresor

Internationella flygningar har fördubblats de senaste 15 åren – vilka står för 90% av svenskarnas flygningar. Om du ska flyga – undvik mellanlandningar. Flyg hellre mer sällan och stanna borta längre, och välj resmål som ligger närmre och därmed inte flyger på över 8000 m som har en större klimatpåverkan än enbart koldioxidutsläpp. Eller ännu hellre: flyg inte alls.

Gör val som för dig – i din vardag – är hållbara i längden så att din utvecklingskurva är positiv. På så vis bidrar du till det kollektiva och börjar sträva efter att leva på det jordklotet vi alla behöver leva på, istället för på de andra tre. Vill du veta mer så kika in på medvetenkonsumtion.se.

Nästa artikel